روش مصرف دمنوش ­ها در فصل زمستان

با رسیدن زمستان، رشد سال قبل گیاهان متوقف می ­شود و تمام گیاهان فرصت استراحت و به خواب رفتن پیدا می کنند. در تاریکی به سرکار می ­رویم و در نیمه تاریکی ­ها به منزل برمی گردیم، اکثر فرصت­ ها برای رسیدن به امر تندرستی در غیاب نور خورشید امکان پذیر نیست. بدن شما می­ خواهد کار خود را آهسته کند و هنگامی که برای گرم نگه داشتتن خود، کالری مصرف می­کند، ممکن است لازم باشد بیشتر استراحت کنید. در این شرایط، بسیاری از افراد، دچار افسردگی، دلمردگی شده و قوه ابتکار و انجام کارها را از دست داده و خود را در جریان عادی و خسته کننده زندگی قرار می­ دهند.

در فصل زمستان مشکل گرفتگی منافذ بینی، اختلال تنفسی، تک سرفه، مشکل نفس به هنگام خواب به ویژه در شب­ ها قطعی است.

در فصل زمستان بسیاری از دختران و زنان دچار سردی پا و دست­ها می­شوند. سردی پا را نباید بی اهمیت جلوه داد زیرا می­ تواند علائم بیماری­ هایی باشد. افرادی که از سردی پا  رنج می­ برند بیشتر از سایر افراد در معرض بیماری­ های عفونی قرار می­ گیرند. اختلال در معده، روده­ ها و رحم، وجود انواع قارچ­ های مزاحم و مضر می­ تواند از جمله دلایل سردی پا باشد. ضعف قلب و عروق و نقص گردش خون نیز عامل سردی پا می ­باشد.

در فصل زمستان خطر چاقی، افزایش چربی خون به دلیل کمی تحرک در نتیجه خشونت هوا و شب زنده داری و تغذیه خوراکی­ های مناسب حیوانی و لبنیات چرب وجود دارد. ضمنا برودت و سرما اشتهاآورند.

به طور خلاصه در زمستان، انواع مختلف مشکلات جسمانی و روحی می ­تواند شما را مورد آزار قرار دهند. برای سپری نمودن زمستانی زیبا بهتر است از دمنوش­ های شفابخش زیر استفاده کنید:

دمنوش گل راعی (هوفاریقون) ، انیسون ، زیره ، لیموترش ، رازیانه ، هل ، گل بابونه ، زنجبیل ، گشنیز ، زعفران ، گزنه ، نعنا ، افسنتین ، شیرین بیان ، دارچین ، نسترن ، مریم گلی ، آویشن ، رزماری  و ... استفاده کنید.

  1.        در زمستان بعد از آماده شدن دمنوش شفابخش، بهتر است از مقداری عسل و لیمو در زمان نوشیدن استفاده کنید. ترکیب فوق می تواند در گرم نگه داشتن بدن و مبارزه با عفونت­ های ویروسی و میکروبی بسیار موثر عمل کند.
  2.        در به کار بردن عسل دقت نمایید. زیرا وقتی گرم می­شود بسیاری از خواص آن تغییر می­کند. باید بگذارید چای و یا دمنوش ولرم شود و سپس عسل را اضافه کنید.
  3.        کسانی که به اسهال مزمن مبتلا می­ باشند باید عسل را هنگامی اضافه کنند که دمنوش هنوز گرم می­ باشد.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

دمنوش نعنا:

انواع نعنا در کل، گیاهان محکمی هستند که ارتفاعشان گاه به یک متر می رسد. عموما در باغچه ها کاشته می شود و همچنین به صورت خودرو در چمنزارها و جنگل ها می روید. ساقه اش چهارگوش و به رنگ سبز و یا مایل به بنفش است. برگ هایش صورتی، سفید یا ارغوانی است. گل ها در تابستان تا اوایل پاییز باز می شوند. این گیاه بوی معطر و نافذی دارد.

خواص و کاربردهای درمانی نعنا:

لطیف کننده خون، مفرح و مقوی قلب، کمک به هضم غذا، مقوی اعصاب معده، بادشکن، اشتهاآور، دفع صفرا، پاکسازی و تقویت کبد و طحال، ضد نفخ، سکسکه، تهوع، اسهال، بواسیر، تب، سرفه، تنگی نفس.

نحوه آماده سازی و مصرف دمنوش نعنا:

روش اول:

برگ نعنا خشک 5 گرم، آب جوش یک لیوان مخلوط نموده و دم نمایید و از این دمنوش در روز چند فنجان بنوشید.

روش دوم:

10 گرم برگ نعنا تازه را همراه با یک فنجان آب جوش در یک قوری به مدت 20 دقیقه دم کرده، سپس آن را صاف کنید و همراه با عسل می توانید روزی چند فنجان بنوشید.

مصرف دمنوش نعنا برای بیماری های ویژه:

  1.  برای درمان اختلالات معده، سکسکه، تهوع و استفراغ در کودکان:

دمنوش نعنا سبز شرین شده با عسل مفید است.

  1. دمنوش نعنا به عنوان ضد اسپاسم در موارد سوء هاضمه، قولنج، دردهای روده:

2 گرم نعنا خشک را با حدود30 گرم آب جوشانده و دم کنید و سپس آن را صاف نموده، با کمی عسل شیرین نمایید. نوشیدن 2 فنجان از این دمنوش صبح و عصر بسیار موثر و شفابخش است.

  1. درمان بی خوابی با مصرف دمنوش نعنا:

حدود 10 گرم برگ خشک را در یک فنجان آب جوش به مدت 7 تا 8 دقیقه دم کنید، برای درمان بی خوابی اندکی گیاه زیرفون به نعنا بیفزایید.

 

نکته:

  1. نعنا از زمان های کهن و از عصر تمدن روم، یونان به عنوان یک گیاه معطر ادویه ای و اشتهاآور و دارویی شناخته شده بود و بقراط مکرر در اسناد و مدارک طبی خود از نعنا صحبت کرده است.
  2. برای درمان و کاهش کلسترول، دمنوش نعنا را قبل از غذا بنوشید.
  3. مصرف مقدار زیاد اسانس نعنا باعث افزایش فشار خون بالا، استفراغ، تهوع و درد معده می شود.
  4. مصرف زیاد نعنا در در دوره شیردهی مادر باعث کاهش شیر می شود.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

دمنوش دارچین:

دارچین درختی است به ارتفاع 7 متر با برگ های سبز دائمی به صورت متقابل بر روی ساقه، بیضوی و دراز و نوک تیز است. گل های آن مجتمع و به صورت خوشه و به رنگ سفید مایل به زرد است. از همه قسمت های درخت  دارچین، بوی مطبوع دارچین به مشام می رسد. دارچین در سیلان و هندوستان به مقدار زیادی وجود دارد. پوست درخت دارچین به ایران وارد می گردد و تحت نام دارچین در بازار به فروش می رسد.

خواص و کاربردهای درمانی دمنوش دارچین:

مفرح، محرک اصاب، تقویت معده، کبد، نیروی جنسی، قلب و عروق، ادرار آور، کاهش درد کمر و مفاصل، تسریع جریان خون، بالا بردن فشار خون، ضد اخلاط رطوبتی، پادرد های رطوبتی، دلهره، بوی بد دهان، دردهای استخوانی، دیابت، سردی بدن.

نحوه آماده سازی و مصرف دمنوش دارچین:

روش اول:

دو تکه از چوب دارچین را به یک قوری آب جوش اضافه کرده، بعد از 20 دقیقه دم کشیدن همراه با عسل میل شود.

روش دوم:

10 تا 15 گرم پودر دارچین  را در یک قوری آب جوش ریخته و 20 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد و سپس آن را با مقداری عسل بنوشید.

مصرف دمنوش دارچین برای درمان بیماری های ویژه:

استفاده از دمنوش برای درمان خستگی و تقویت جسمانی:

برای درمان خستگی و یافتن انرژی بیشتر فقط دم کرده پوست دارچین را که مدت 15 دقیقه در آب جوش مانده است مصرف کنید ولی می توانید برای کاهش ناراحتی ها و درمان بیمار از پودر دارچین استفاده نمایید.

نکته:

  1. دارچین از بسیاری از قرص ها و داروهایی که برای دردهای دوره پریود مورد استفاده قرار می گیرند بهتر و مفیدتر است. لذا استفاده از دارچین به خانم هایی که از ناراحتی های ناشی از دوره پریود رنج می برند توصیه می شود. تمام خانم هایی که دوره پریودشان نامنظم می باشد برای تنظیم آن حتما از دارچین استفاده کنند.
  2. دارچین از بسیاری از داروهای آرام بخش شیمیایی بهتر است. در حقیقت دارچین یک نوع والیوم گیاهی محسوب می گردد. زیرا در دارچین ماده ای به نام cinnamode hyde وجود دارد که روی انسان اثر آرام بخش دارد.
  3. قدرت دارویی دارچین تا 15 سال باقی می ماند.
  4. مصریان باستان به سبب عمل دارچین در جلوگیری از فساد آن را در ترکیب مواد مومیایی استفاده می کردند.
  5. دم کرده این گیاه دارای خواص فراوانی است و از قدیم در ایران یک نوشیدنی به نام چای دارچین مورد استفاده قرار می گرفت و از طرفداران فراوانی برخوردار بود. در گذشته سلمانی ها که در حقیقت پزشکان طب قدیم محسوب می شدند به مشتری های خود چای دارچین می دادند.
  6. دارچین به میزان 8/1 قاشق چای خوری می تواند کارآیی انسولین را سه برابر کند و امکان دارد در شروع دیابت نوع 2 مفید باشد.
  7. به واسطه آن که دارچین محرک سیستم رحمی در زنان می باشد نباید در دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد.
  8. در گرم مزاجان ایجاد سردرد می کند و برای مثانه مضر است.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

دمنوش رازیانه:

رازیانه گیاهی است علفی دو یا چندساله به ارتفاع تا 2 متر و دارای برگ هایی با بریدگی های زیاد، به طوری که به صورت نخی شکل در آمده اند. دم برگ ها در اتصال به ساقه به صورت غلاف مانند هستند. گل ها دارای رنگ زرد و به صورت چتر مرکب قرار گرفته اند و میوه رازیانه به طول تا 12 و عرض تا 4 میلی میلی متر هستند. همه قسمت های گیاه معطر است. محل رویش گیاه در ایران شامل گرگان، مازندران، گیلان، آذربایجان، کردستان، کرمان و خراسان است.

خواص و کاربردهای درمانی دمنوش رازیانه:

کاهش کلسترول و فشار خون، رقیق کننده خون، ضد روماتیسم و سرطان، درمان دیابت و سردرهای میگرنی، بازکننده مجرای تنفسی، آرام بخش، ملین و مسهل، خلط آور، قاعده آور، زیاد کننده شیر مادران، اشتها آور، تقویت چشم و معده، تسکین دل درد.

نحوه آماده سازی و مصرف دمنوش رازیانه:

مقدار یک قاشق چای خوری رازیانه را بکوبید و در یک لیوان آب جوش بریزید و آن را به مدت 10 دقیقه دم کنید. می توانید به این دمنوش عسل اضافه کرده و پس از هر نوبت غذا یک فنجان جرعه جرعه بنوشید.

مصرف دمنوش رازیانه برای درمان بیماری های ویژه:

درمان سرفه و آسم:

10 گرم تخم رازیانه را در یک فنجان آب جوش ریخته، به مدت 15 دقیقه دم کنید و سپس به آن عسل اضافه کنید. این دمنوش به عنوان یک مسکن موثر غیر قابل انکار می باشد.

نکته:

  1. چون رازیانه گرم است، بنابراین برای گرم مزاج ها مناسب نمی باشد و این گونه افراد بهتر است آن را با سکنجبین مصرف نمایند.
  2. رازیانه محرک رحم می باشد، لذا باید از مصرف زیاد آن در دوره بارداری خودداری شود (خاصیت استروژنی دارد).
  3. افراد مبتلا به هپاتیت یا سایر ناراحتی های کبدی بهتر است از مصرف رازیانه پرهیز کنند.
  4. ریشه رازیانه ادرار آور قوی می باشد. همچنین دارای خاصیت اشتها آور نیز می باشد.
  5. با توجه به ترکیبات استروژنی موجود در رازیانه می توان آن را به عنوان مکمل غذایی زنان یائسه مصرف نمود.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

دمنوش زعفران:

زعفران گیاهی کوچک و چندساله به ارتفاع 30-10 سانتی متر و پیازدارر، که پیاز آن تقریبا کروی و پوشیده از غشاهای نازک قهوه ای است. از وسط پیاز یا قاعده ساقه، تعدادی برگ باریک دراز خارج می شوند. از وسط برگ ها، ساقه گلدار خارج شده که به یک تا سه گل منتهی می شود. گل ها بسیار زیبا و دارای 6 گلبرگ بنفش رنگ هستند که ممکن است در بعضی واریته ها به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است.

قسمت مورد استفاده گیاه زعفران، انتهای خامه و کلاله سه شاخه است که به زعفران مشهور است و دارای بوی معطر با طعم کمی تلخ می باشد.

خواص و کاربردهای درمانی زعفران:

نشاط آور، مفرح، محرک نیروی جنسی، ادرار آور، خلط آور، مقوی: قلب، معده، کبد و جهاز تنفسی، تسکین آسم و سیاه سرفه، ضد سرفه، حساسیت و کرم خوردگی دندان.

نحوه آماده سازی و مصرف دمنوش زعفران:

روش اول:

2 گرم زعفران را در یک لیتر آب جوش بریزید و به مدت نیم ساعت روی آتش بسیار ملایم بگذارید تا دم بکشد و با عسل شیرین نموده و جرعه جرعه بنوشید.

روش دوم:

مقداری زعفران را که از نصف قاشق چای خوری بیشتر نباشد در یک قووری با 2 یا 3 اتکان آب جوش ریخته و مدت 20 دقیقه تا نیم ساعت صبر کنید تا خوب دم بکشد و سپس با عسل مخلوط نموده و جرعه جرعه بنوشید.

نکته:

  1. در دوره بارداری با احتیاط مصرف شود. (بهتر است مصرف نشود)
  2. مصرف زیاد زعفران تاثیر مشابه ای مانند مخدر عمل خواهد کرد.
  3. زعفران دارای ماده ای است که بر روی سیستم اعصاب مرکز اثر می گذارد و نیز می تواند باعث آسیب دیدن کلیه ها شود.
  4. مصرف زیاد زعفران برای کلیه ها مضر است.
  5. آلمانی ها مخلوط زعفران با شیر را هنگام ابتلا به بیماری سرخک می نوشند.
  6. زعفران با دز کم ترشحات معده و با ذز بالا عضلات صاف رحم را تحریک می کند.
  7. کمک به درمان و کاهش عوارض جانبی شیمی درمانی
  8. مصرف زعفران با عسل برای خرد کدن سنگ مثانه درمان خوبی محسوب می شود.
  9. مصرف دمنوش زعفران به همراه دارچین، خرما و یا عسل سبب تقویت بیشتر قوای جنسی می گردد.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

دمنوش زنجبیل:

زنجبیل گیاهی چندساله با ریزوم های متورم و غده ای انشعاب دار است که از این ریزوم ها ساقه هایی خارج می شود که ممکن است تا یک متر بلند شود. برگ های زنجبیل متناوب، بلند و نوک تیز است که انتهای آن به غلافی تبدیل می شود و دور ساقه را می گیرد. ساقه گلدار از ریزوم خارج شده و در انتها به گل های زرد زیبا با لکه های قهوه ای و به صورت گل آذین سنبله منتهی می شود. این گیاه به حالت خودرو در شرق هندوستان می روید و از کشورهای شرقی به ایران وارد می شود.

خواص و کاربردهای درمانی دمنوش زنجبیل:

تقویت: حافظه، نیروی جنسی، جهازهاضمه، معده، خونساز،  تنظیم ادرار، خلط آور، ملین، باعث کاهش چربی خون و افزایش فشار خون، ضد سرطان، ضعف اعصاب، درد مفاصل، کمردرد.

نحوه آماده سازی و مصرف دمنوش زنجبیل:

روش اول:

یک قاشق چای خوری ریشه خشک این گیاه را در یک نجان آب جوش بریزید و بگذارید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. مقدار مصرف دمنوش یک فنجان قبل از هر وعده غذا می باشد.

روش دوم:

نصف قاشق چای خوری همراه با یک فنجان شیر بعد از غذا میل شود.

روش سوم:

یک قاشق چای خوری با مقداری عسل و آب گرم و به مقدار یک فنجان بعد از هر وعده غذا میل گردد.

روش چهارم:

یک یا دو گرم زنجبیل را در 3 لیوان آب جوش قوری ریخته و 30 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد و آن را دو سه استکان در روز با مقداری عسل بنوشید.

 

مصرف دمنوش زنجبیل برای درمان بیماری های ویژه:

دم کرده برای مسهل صفرا و انگل:

به مقدار 1 تا 2 قاشق مرباخوری از ریشه زنجبیل را در نیم لیتر آب تهیه کرده، مورد مصرف قرار گیرد.

نکته:

  1. هنگام خرید زنجبیل تازه آنهایی را انتخاب کنید که گوشتالو و گره دار هستند و پوست آن ها صاف و بدون چروک است.
  2. گیاه زنجبیل به خصوص در معالجه بیماری هایی که در هوای سرد و مرطوب عارض می شوند، بکار می رود.
  3. زنجبیل برای گرم مزاجان مناسب نمی باشد و کسانی که دارای مزاج گرم می باشند باید آن را همراه با سرکه یا میوه های ترش مورد استفاده قرار دهند.
  4. زنجبیل ضد سم خوبی برای مواردی که از داروهای سمی خاصی که بیش از حد مجاز مورد استفاده قرار گرفته باشد و نظایر آن می باشد.
  5. مصرف زنجبیل در موارد ناراحتی های کبدی، خصوصا کبدهای ضعیف باید با احتیاط مورد مصرف قرار گیرد.
  6. از ریشه زنجبیل، اینولین به دست می آید که در درمان دیابت مورد استفاده قرار می گیرد.
  7. دمنوش زنجبیل هر چه بیشتر بماند و دم بکشد، تندتر می شود.
  8. شربت زنجبیل بای درمان زخم معده بسیار مفید است. مبتلایان به زخم معده باید هر روز قبل از غذا یک قاشق چای خوری از این شربت را همراه با کمی آب بنوشند.
  9. زنجبیل در تقویت معده فوق العاده موثر است.
  10. زنان باردار و شیرده باید در مصرف زنجبیل امساک نمایند زیرا زنجبیل به عنوان سقط کننده شهرت دارد.
  11. زنجبیل به عنوان ضد درد اثرش شبیه اثر آسپپرین است..